معرفی سیلیکات سدیم
سیلیکات سدیم به عنوان یک ماده ی قلیایی با قابلیت حل شدنی ساخته شده است. این ماده برای نخستین بار توسط یک فرد به نام ون هلمونت در سال 1640 کشف شده است. این محلول را در برخی موارد با نام آب شیشه نیز می شناسند که به صورت جامد نیز وجود دارد. این ماده قابلیت پایداری در محلول های قلیایی و خنثی را دارد.
ویژگی و ساختار سیلیکات سدیم چگونه است؟
این ماده خواص زیادی دارد که باعث می شود در موارد زیادی مورد استفاده قرار بگیرد که مهم ترین دلیل آن کم هزینه بودن می باشد. سیلیکات سدیم را با نام های مختلفی مانند متاسیلیکات، سدیم سیلیکات و در برخی موارد با عنوان گاز مایع، شیشه مایع، E550، شیشه آبی و آب شیشه شناخته می شود. این متریال از یک ترکیب معدنی یا شیمیایی غیرآلی برخوردار است که از فرمول شیمیایی Na2SiO3 بهره مند می باشد. جرم مولکولی که برای این ماده گزارش شده است 122.07 گرم بر مول می باشد. این محصول از لحاظ ظاهری به دو شکل مایع و جامد وجود دارد که چگالی آن 2.4 گرم است.
همان طور که می دانید سیلیکات سدیم بر اساس ریشیو و چگالی که دارد در صنایع مختلف از کاربردهای مختلفی برخوردار است. سیلیکات سدیم دارای ویژگی های جالبی است و وجود یون های مثبت سدیمی در ساختار آن به همراه زنجیره های پلیمری سیلیکاتی امکان توزیع بار منفی در این متریال وجود دارد که در برخی موارد به عنوان دفولوکولانت و در برخی موقعیت ها به عنوان فلوکولانت مورد استفاده قرار می گیرد.
از سیلیکات سدیم در صنایع مربوط به معدن به عنوان یک متفرق کننده ی سیلیسی شناخته می شود که متریال پایه ی آن فلوتاسیون است. این ماده در صنعت کاشی و سرامیک به عنوان روان ساز خاک استفاده می شود که باعث می شود رسیدن به نقطه تکسوتروپی به تاخیر بیافتد.
مشخصات سیلیکات سدیم صنایع سیلیکات ایران
سیلیکات سدیم اغلب به شکل جامد شفاف بی رنگ ( گرانول ) یا پودر سفید رنگ هستند. به طور کلی سیلیکات های سدیم در صنایع سیلیکات ایران، به دو صورت جامد ( پودری ) و مایع تولید می شوند. از آنجایی که این محصول به عنوان ماده اولیه در صنایع تولید دیگر محصولات استفاده می شود، مشتریان می توانند بر اساس کاربرد و کارایی آن، سیلیکات سدیم را به صورت های پودری، جامد، مایع، محلول آب و… از گروه صنایع سیلیکات ایران خریداری کنند.
لازم به ذکر است که مرغوب بودن و درصد خلوص بالا ماده تولید شده، در کیفیت سایر محصولاتی که با استفاده از آن ساخته می شود بسیار تاثیر گذار می باشد.
گروه صنایع سیلیکات ایران، اولین تولید کننده سیلیکات سدیم مایع، جامد و پودری در کشور، از ابتدای کار خود همواره به ارتقا سطح کیفیت و میزان خلوص ماده تولید شده، تاکید داشته است و همچنین تلاش می کند که در ساخت محصولات خود از جدیدترین روش ها و تجهیزات مدرن استفاده کند.
این مجموعه با استفاده از دانش روز و بکارگیری تکنولوژی های جدید، توانسته است نوع بسیار مرغوب سیلیکات سدیم را تولید و در اختیار مشتریان قرار دهد. در واقع اعتبار نام صنایع سیلیکات ایران، در گرو مسئولیت پذیری این مجموعه در قبال مشتریان خود و تولید محصولات با کیفیت و مرغوب می باشد.
کاربرد سیلیکات سدیم چیست؟
همان طور که در ابتدا اشاره کردیم این ماده به دلیل ساختاری که دارد کاربردهای مختلفی دارد. برای آشنایی با کاربرد های عام سیلیکات سدیم به بررسی مختصر آن ها خواهیم پرداخت.
- کاربرد سیلیکات سدیم در شوینده ها
- کاربرد سیلیکات سدیم صنعت ریخته گری
- کاربرد سیلیکات سدیم برای لوازم آرایشی و پوست
- کاربرد سیلیکات سدیم در صنعت مقوا و کارتن سازی: این گزینه به عنوان یکی از پرکاربردترین موارد مصرف سدیم سیلیکات به شمار می رود. ممکن است این سوال پیش بیاید که با وجود چسب هایی مانند دکسترین، چسب های نشاسته ای و پی وی ای و…. چرا از سدیم سیلیکات استفاده می شود؟ در پاسخ به این پرسش باید بگوییم که از لحاظ کارایی چسب های فوق از قابلیت بیشتری برخوردار هستند اما قیمت مناسب سدیم سیلیکات باعث می شود که بیشتر از سایر موارد مورد استفاده قرار گیرد. به علت استقبال از این ماده متخصصان مواد افزودنی به سدیم سیلیکات اضافه کرده اند که باعث می شود عملکرد بهتر آن شده است.
- کاربرد سیلیکات سدیم در صنعت ساختمان سازی و تونل سازی: استفاده از سیلیکات سدیم باعث می شود که سیمان واکنش سریع تری به کلسیم نشان دهد و عملیات شکل گیری و سفت شدن نیز زودتر انجام بگیرد. در زمانی که برای حفر تونل ها اقدام می کنند لازم است که روشی را به کار بگیرند که بلوک های سیمانی هر چه سریع تر شکل بگیرند به همین دلیل از سیمان تزریقی برای پرکردن فاصله بین دیواره تونل و بلوک های سیمانی استفاده می کنند که با استفاده از سدیم سیلیکات در این فرایند موجب زودگیری سیمان می شوند.
خواص سیلیکات سدیم چیست؟
سیلیکات سدیم یک ماده ی پرکاربرد در موارد صنعتی، تولید و کشاورزی و… است. سیلیکات سدیم دارای خواص متعددی مانند چسبندگی، ضدعفونی کننده و ژلاتینه است. در ادامه در مورد هر کدام از خواص این محصول توضیحات مختصری خواهیم داد.
چسبندگی: قابلیت چسبندگی سیلیکات سدیم باعث می شود که در تولیدات مختلفی کاربرد داشته باشد. معمولا از این ماده برای اتصال مواردی مانند کاغذ و مقوا، صفحه های راه راه و هسته های کاغذی، تولید دستمال و حوله های کاغذی همچنین طبل های فیبری استفاده می شود.
ضدعفونی کننده: معمولا تولید کنندگان سرامیک از سیلیکات سدیم به عنوان یک ضدعفونی کننده استفاده می کنند به این ترتیب که آن را به صورت یک لایه نازک به محصولات سرامیکی اضافه می کنند. این عملکرد در سرامیک ها و تولید ظروف سبز قابل استفاده است.
ژلاتینه: این ماده به عنوان یک ماده ی اولیه برای تولید مصنوعی ژل سیلیکا به شمار می رود. این ماده به عنوان یک خشک کننده پرقدرت نیز محسوب می شود.
آنالیز سیلیکات سدیم
در هنگام استفاده از مواد شیمیایی نیاز به آنالیز این متریال وجود دارد. در رابطه با آنالیز سیلیکات سدیم باید بگوییم که این ماده با ترکیبات متفاوتی وجود دارد که شامل Na2O و SiO2 می شود به همین علت است که از خواص و ویژگی های شیمیایی متفاوت برخوردار هستند. این مواد در مقادیر مختلف در آب محلول می گردد اما به اسید و الکل واکنش نشان نمی دهد. این ماده در آب محلول می شود و یک محلول قلیایی را ایجاد می کند. این ماده در برابر محلول های قلیایی و خنثی پایدار است.
روش تولید سیلیکات سدیم
نحوه ی تشکیل این ماده به این شکل است که سیلیکا SiO2 در سدیم کربنات ذوب شده به دست می آید. در صورتی که افراد قصد داشته باشند که سدیم سیلیکات را به صورت قلیایی به دست بیاورند باید در زمان ذوب شدن به کوره مقداری سود خشک افزوده شود و یا این امکان وجود دارد که نخست سیلیس را با سود ذوب نمایند.
برای خرید سیلیکات سدیم با کیفیت و مرغوب در فروشگاه صنایع سیلیکات ایران کلیک کنید. |
“جدول آنالیز سیلیکات سدیم”
نام شیمیایی | سدیم سیلیکات |
مترادف ها | سدیم متاسیلیکات، آب شیشه |
مترادف های به زبان لاتین | Sodium metasilicate ؛ Liquid glass ؛ Waterglass |
فرمول مولکولی | Na2SiO3 |
جرم مولکولی | 122/06 |
EINECS | 215-687-4 |